Man i kostym drar upp skjortan för att visa blå superhjältedräkt.

Om du har jobbat länge i samma bransch är det inte konstigt om du börjar fundera över om det finns något annat du hellre vill göra. Men det är inte alltid lätt att veta om det nya jobbet du är intresserad av skulle vara bättre än det du har nu. Innan du säger upp dig bör du fundera över om du kan göra något redan nu för att öka dina chanser till en ny karriär.

Volontärjobb och vikariat

Att jobba som volontär kan vara ett sätt att få en rekryteringsansvarig att få upp ögonen för dig, eftersom det är en bra fingervisning om en kandidats intressen, motivation, färdigheter och värderingar. Det ger dig också chansen att prova om ett visst jobb passar dig. Om du redan har genomfört meningsfulla projekt bör du ange det på din LinkedIn-profil och ditt CV, tillsammans med information om mål och resultat. Om du funderar på att byta karriär kan ett tillfälligt jobb ge dig de nya färdigheter du behöver, t.ex. att hantera kundkontakter, bli mer självsäker eller få bättre språkkunskaper. Om du befinner dig i början av din karriär kan ett vikariat (eller en praktikplats) vara ett bra sätt att ta reda på hur det verkligen är att jobba inom den bransch du är nyfiken på och om det är det här du vill satsa på.

Fortbildning

Det är inte alla karriärbyten som går helt problemfritt. Även om du har kommit långt i din nuvarande yrkesroll kanske du är underkvalificerad för en annan – särskilt om du har tänkt dig att helt byta bransch. Ta den tid som behövs för att bättra på dina kunskaper eller skaffa dig nya, så är chansen större att du hittar ett nytt och bättre jobb. Fundera på vad i ditt nuvarande jobb du tycker är svårast och vilka saker du behöver bli bättre på. Om du till exempel vet att förhandlingsförmåga är en viktig färdighet du behöver öva på kan du lära dig av någon med mer erfarenhet än du själv, gå en kurs eller workshop eller ta hjälp av en privat coach.

Överförbara färdigheter

Överförbara färdigheter är sådant du lärt dig genom tidigare jobb, kurser, workshops, mentorprogram eller utbildningar och som kan komma till nytta i ditt nästa jobb. Om du har stor erfarenhet inom en viss bransch och letar ett nytt jobb på samma område är det relativt enkelt att visa att dina färdigheter är överförbara. Men om du i stället vill byta inriktning helt och hållet är det inte lika enkelt. Hur gör du då? För varje punkt på ditt CV ska du tänka: "Hur kan jag presentera den här färdigheten/bedriften så att den blir relevant för det som jag skulle vilja göra i mitt nästa jobb?" Många färdigheter är överförbara, t.ex. förmågan att delegera eller hålla presentationer, och kan därför komma till nytta i många roller och organisationer.

Nätverkande

När du byter karriär är ett bra nätverk en av dina främsta tillgångar. Om du har nätverkat aktivt under din karriär har du antagligen många kontakter du kan be om hjälp. Detta är en fantastisk resurs när du vill komma i kontakt med en person som kan hjälpa dig att komma dit du vill. Lägg till alla dina kollegor, kunder och andra relevanta personer i din bransch som kontakter på LinkedIn och hör av dig till nya kontakter innan du byter jobb, särskilt om du har siktet inställt på en ny bransch.

Lägg ner (mycket) tid på ditt jobbsökande

Utöver tipsen ovan bör du ha tålamod när du söker nytt jobb. Att byta karriär är mycket mer ansträngande och tidskrävande än att leta efter ett nytt jobb inom samma bransch. Avsätt gott om tid för att söka information och läsa om den nya branschen eller rollen, skaffa nya kontakter genom att nätverka, be om karriärrådgivning och anpassa ditt CV till rekryterarnas krav.